perjantai 23. maaliskuuta 2012

Rakennusmateriaalien turvallisuus

Tästä tulee uusi "sarja" blogiin seuraavista aiheista:

Blogin kirjoittajaa kiinnostaa kaikki eko-, luomu- ja "maailmaa parantavat" -asiat, joten oli odotettavissa, että jossain vaiheessa tämä höyrähdys iskee myös taloprojektin kimppuun. =D Aion käydä talomme rakennusmateriaaleja läpi ja suorittaa "pintaa syvemmälle" tutkielman tästä aiheesta. Alla on kerrottu pääpiirteet kyseisistä tunnetuista sertifioinneista.

Rakennusmateriaalien päästöluokitus eli M1-luokitus

Kaikki M1-luokitellut tuotteet löytyvät RTS:n julkaisemasta luettelosta. Kyseinen M1-luokitus kertoo materiaalin vähäpäästöisyydestä, joka taas vaikuttaa asuintilojen sisäilman laatuun.

Kaikki M1-luokitellut tuotteet on listattu yritys- ja tuotekohtaisesti RTS:n sivuilla. Mikäli tuote ei löydy listalta, sitä ei ole luokiteltu. Yritys voi käyttää M1-luokitustunnusta vain sellaisten tuotteiden kohdalla, joille on myönnetty luokitus. 

CE-tuotesertifiointi rakennustuotteille eli CE-merkintä

CE-merkintä on eurooppalainen menettely, jolla osoitetaan tuotetta koskevat ominaisuudet yhdenmukaisella ja vertailukelpoisella tavalla. CE-merkintä kattaa tuotteen oleelliset turvallisuus- ja terveysominaisuudet, kuten rakenteen kantavuuden ja pitkäaikaiskestävyyden.

CE-merkintä on tarkoitettu rakennustuotteille, joille on laadittu eurooppalainen harmonisoitu standardi.  CE-merkintä on pakollista kaikissa EU-maissa 1.7.2013 alkaen, silloin kun tuotteelle on laadittu harmonisoitu tuotestandardi. CE-merkintä tulee olemaan ensisijainen tapa osoittaa tuotteen täyttävän vaadittavat viranomaisvaatimukset.

CE-merkintä takaa ilmoitettujen ominaisuuksien täyttymisen, mutta ei huomioi esimerkiksi kaikkia oleellisia laatuvaatimuksia ja siksi CE-merkintää kannattaa täydentää vapaaehtoisella tuotesertifioinnilla. CE-merkinnän rinnalle voidaan myöntää myös kansallinen FI-laatumerkki.

FI-tuotesertifiointi eli FI-merkintä

Puolueeton sertifiointikeino, joka varmistaa tuotteiden laadun ja turvallisuuden sekä osoittaa niiden vaatimustenmukaisuuden. FI-merkki on tunnettu tuotteen tai materiaalin turvallisuutta ja laatua osoittava sertifiointimerkki. FI-merkki todistaa, että tuote täyttää standardin tai viranomaismääräysten ja -ohjeiden vaatimukset. FI-merkkiä käytetään rakennustuotteissa kuten betoni-, teräs- ja puutuotteissa, mutta sitä voidaan myöntää myös monille muille tuotteille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti